FLYTTETIPS NÅR NOEN I FAMILIEN MÅ PÅ SYKEHJEM

Den dagen man finner ut at noen i familien må på sykehjem kan være svært tøff for noen. De fleste ønsker jo helst å bo i sitt eget hjem, i stedet for å bli pleiet av andre i et bygg med mange andre folk som også er for syke eller gamle til å ta vare på seg selv.

For å gjøre prosessen enklere for personen som skal flytte inn på sykehjem, og for de som skal hjelpe til med dette, har vi laget en liste med flyttetips som vi håper vil komme godt med.

Sjekkliste for å flytte inn i et sykehjem

Det kan være krevende å håndtere alt som må til for å hjelpe noen med å flytte inn i et sykehjem. Sjekklisten nedenfor hjelper deg med å planlegge flyttingen.

  • Finn ut hvilken type omsorg den eldre trenger og velg et sykehjem som tilbyr denne typen omsorg (som utdypet under neste overskrift).
  • Ordne transport for beboeren på flyttedagen.
  • Rydd opp i huset og klargjør det for salg, om nødvendig.
  • Pakk alle personlige eiendeler i esker og merk dem med innholdet slik at de kan pakkes ut på det nye stedet.
  • Tilrettelegg for post, avislevering, renhold, plenklipping osv. ved behov etter flyttedag.

De fleste eldre har også samlet opp utrolig mye ting over årene, og mye må derfor gis bort eller kastes. For de tingene som den eldre eller familiemedlemmene ikke klarer å bestemme seg for, kan dere heller lagre i minilager, som dere finner her: https://www.flexistore.no/minilager

Flyttedag er aldri lett, men det kan gjøres enklere med en sjekkliste. Denne sjekklisten vil hjelpe deg å sørge for at du har alt du trenger for flyttedagen og å gjøre overgangen til et sykehjem så smidig som mulig.

Hva må man tenke på når man velger sykehjem?

Å velge et sykehjem er en stor beslutning, og kanskje det aller viktigste, siden det er her den eldre skal tilbringe mange (og kanskje alle) av de neste årene sine. Det er mange ting du og beboeren bør vurdere når dere skal velge blant de mange eller få alternativene som er tilgjengelige. Du bør vurdere hvor mange mennesker som bor der, hva slags rom du vil at din beboeren skal ha, graden av omsorg de vil trenge, og plasseringen av sykehjemmet.

Noen andre ting du bør vurdere når du velger et sykehjem er om de tilbyr transporttjenester eller ikke, om de tilbyr måltider og snacks på stedet eller utenfor stedet, og om de tilbyr rehabiliteringstjenester – alt ut ifra hva beboeren har mest bruk for. Du finner som regel lister over sykehjem på sider for helse og omsorg i hver kommune, for eksempel her for Oslo: https://www.oslo.kommune.no/helse-og-omsorg/

Dette var våre flyttetips for når noen i familien må på sykehjem. Vi ønsker deg og den eldre god lykke med flyttingen.