De fysiske helseplagene som rammer flest nordmenn

DE FYSISKE HELSEPLAGENE SOM RAMMER FLEST NORDMENN

Hvis vi ser på statistikken for hvilke helseplager som rammer flest nordmenn, så finner vi raskt noen urovekkende tall. Ifølge SSB er det muskel- og skjelettlidelser som skaper flest fastlegebesøk i Norge: Av til sammen nesten 14 millioner konsultasjoner hos fastlegene i 2015, fordelt på 17 sykdomsgrupper, gjaldt i underkant av 2,6 millioner konsultasjoner muskel- og skjelettlidelser.”

Videre kan du nok selv tenke deg til noen av de helseplagene som nordmenn flest:

  • Hodepine som oppstår ut av det blå, til tross for at man drikker nok vann og ikke er stresset
  • Ryggsmerter, enten vedvarende, eller i visse stillinger
  • Stive muskler og ledd som gjør det vondt å bevege seg

Årsakene til disse helseplagene

Det finnes mange mulige årsaker til at man opplever hodepine, ryggsmerter, og stive muskler, og man kan ikke legge alt under en stol. Noen av vanene som vi kan stadfeste som opphav til noen av disse plagene, er derimot at man:

  • Sitter for mye stille, totalt i løpet av dagen, eller om gangen uten å reise seg
  • Bruker feil løfteteknikk, ikke bare når man løfter tunge ting, men også lette ting
  • Beveger oss for lite, enten det er snakk om å gå, trene, eller generelt flytte på kroppen

Fysisk behandling som funker for de fleste

Det som går igjen i all forskningslitteraturen vi leser rundt hvordan man skal behandle fysiske plager, er hovedsakelig to ting. For det første bør man gjøre det motsatte av de tre punktene vi nevnte ovenfor:

  • Sitte mindre, for eksempel ved å variere mellom å stå mens man jobber, eller ihvertfall reiser seg og går litt rundt en gang iblant
  • Bruke riktig løfteteknikk, der man løfter med beina, og ikke ryggen
  • Bevege seg mer

For det andre er det alltid innlysende å tilkalle hjelp fra fysioterapeut. De har jo tross alt spesialisert seg på å lindre eksakt de plagene vi har med kroppen.

Gjør derimot litt etterforskning før du velger fysioterapeut. Du vil finne at de har ulike tilnærminger til praksisen sin, og noen vil kunne gi deg bedre resultater enn andre. Det kan hjelpe å prate med noen du kjenner som har brukt en klinikk i området.

Hvis vi skal anbefale en fysioterapeut i Stavanger så kan vi ikke annet enn å snakke varmt om Henrik, Anders og Ida hos Nor Klinikken sin avdeling i Stavanger. De gir deg god hjelp når du er der, i tillegg til å vise hvordan du kan forebygge helseproblemer selv.

Uansett hvor mye du sliter med vonde ledd og muskler, en stiv nakke eller en dårlig rygg, så må du vite at det alltid er mulig å lindre smertene, og noen ganger fjerne problemet fullstendig. Man må bare være villig til å prøve ulike metoder, helt til man finner noe som funker for seg selv.